Panowie,kumpel kupił w ostatni weekend seata ibize 97 i ma na blacie przebieg 70kkm, w moim odczuciu jest to niemożliwe, tak sobie pomyślałem skoro to ta sama grupa VW, seat ,skoda to na pewno jest jakiś sposób sprawdzenia rzeczywistego przebiegi autka, jeśli znacie go powiedzcie proszę
można zczytać z ECU samochodu przebieg z tego co tu na forum pisali koledzy musisz poszukać i wiem że to w samochodach od pewnego rocznika jak sie niemyle od 2001 lub 2002 w OI a jak w Seacie;(
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
albo w szukajce wpisz np: prawdziwy przebieg i zaznacz wszystkie słowa do wyszkania i start!
w Octach po 2002 roku da się odczytać - robi to np Master's a we wcześniejszych AFAIR nie da się elektronicznie - ale poczytaj sobie forum... pozdrowienia
Sigma_74, nie no - faktycznie przebieg jest podejrzany, nie niemożliwy ale podejrzany, dzisiaj prawie wszyscy kręcą co nie znaczy wszyscy ale to się rzuca na wszystkich niestety.
Ale goldens przebieg jest możliwy aczkolwiek mało prawdopodobny -
a jaki to silnik ropniak czy benzyna?
podobna sprawa że utarło się, że jak ktoś ma diesla to musi dużo jeździć - tak pewnie jest w większości, ale ja np robię małe przebiegi ale mam TDI bo lubię jego elastyczność (i niedługo wirusowalność) - przy moich przebiegach to ekonomika nie ma wielkiego znaczenia (choć jest miła)
to jest 1,4 benzna, ale patrząc na ogólny wygląd silnika i autka, wierz cie mi niemozliwe, ja wiem że zdarzają się takie rodzynki ale ten to mi sorry, ale nie wyglad na 70kkm, moja OI ma prawie 195kkm a silnik jest ze 3 razy ładniejszy (wizualnie rzecz jasna), także ja jestem na 100% pewien że jest kręcony, postaram się to wyjaśnić........
goldens, koledzy jeszcze pisali na forum że jeżeli temat drąży umysł
można poszukać w bazie serwisów seata w Polsce - inna sprawa czy się uda, bo czasami w serwisie sprawdzają "na gębę" a czasami stos papierów rozbija się o ścianę ochrony danych osobowych. To też było wałkowane dość obficie na forum więc doszukaj się
Serwisy też nie są pewne.
Kilka lat temu wstawiłem do warszawskiego ASO na ulicy Sobieskiego w ramach "Opel OK" swoją Vectre. Po kilku dniach znajmy zadzwonił do mnie, że ma na liczniku mniej o 40k km. Oczywiście nową książkę z przeglądami miała już gotową i pięknie wypełnioną.. :?
Najbardziej rozsądne wydaje mi się skontaktowanie z jakąś przyzwoitą firmą tuningową. Oni dużo potrafią w kewsti elektroniki ECU.
Aligator powinien coś wiedzieć na ten temat więcej. Zbiera sporo pochwał za swoją pracę... i nie tylko na tym forum
igma_74, nie no - faktycznie przebieg jest podejrzany, nie niemożliwy ale podejrzany, dzisiaj prawie wszyscy kręcą co nie znaczy wszyscy ale to się rzuca na wszystkich niestety.
kręca oj kręca....
sprawdz przeguby, poza tym na tylnym nadkolu lubi gnić jak sie coś klepało przy nim, sprawdz poduchy pod silnikiem, jak sa oryginały znaczy ze ma, padają po 80 tysiacach, poza tym linka od sprzęgłam, po 50 tysiacach strzela, zwróc uwage czy wyminiane to było.
Jak to jest rocznik 97 to nic sie nie zdziala. Druga sprawa nie kazdy po kazda pierdole jezdzi samochodem i dziennie robi po 300km, sa tacy co miesiecznie robia 500km i jest git
Postanowilem ponownie podbic ten temat. Dzis czytajac strone o VAG-COM-ie znalazlem cos takiego:
Nowa funkcja: Kontrola przebiegu (obecnie tylko sterowniki EDC-15)
Czyzby nowy soft umozliwial zczytanie faktycznego przebiegu auta?? Bo to co szafa pokazuje to w VAG-u juz dzis mozna samemu sprawdzic
Coś więcej?? Który Vag-Com? Ktoś to przebrnął??
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Ja mam narazie stare kabelki ktore nie chodza z softem w wersji 4 nawet, wiec nie wiem. Wiem ze Aligator mial ten kabelek z softem od nich, tylko nie wiem czy uaktualnienia tez dostaja, wtedy mozna by sie bylo dowiedziec co to za funkcja
Witam!
Podepnę się tutaj z moim pytaniem, bo właściwie o tym mowa, mianowicie:
Jak sprawdzić faktyczny przebie VAGiem?
Mam interfejs i VAG 311.2
Ewentualnie samo sprawdzenie częstotliwości kasowań inspekcji coś mi powie...
Będe wdzięczny za porady.
Komentarz